Verwarming - Warmtepompen

Warmtepompen lucht-lucht

Warmtepompen lucht-water

Waarom verwarmen met een warmtepompsysteem?


Warmtepompen als hoofdverwarming genieten de laatste jaren een groeiende interesse vanwege de diverse voordelen voor mens en milieu. In eerste instantie zijn deze een veel efficiëntere manier om individuele huizen, woningen en/of kantoren te verwarmen dan de klassieke systemen die gebruik maken van directe verbranding op gas of op mazout.


In de zoektocht naar het gebruik van hernieuwbare energie blijft de warmtepomp als een van de enige alternatieven over. De ondersteuning vanuit overheid en distributienetbeheerders is hiervan het beste bewijs. Diverse subsidies zijn te verkrijgen voor de installatie. Een warmtepomp is energiezuinig, efficiënt, maar zorgt bovendien ook voor een СО₂ uitstoot die vele malen lager (minstens 60% minder СО₂-uitstoot dan bij klassieke verwarmingsinstallaties op gas of mazout). Warmtepompen leveren een hoog rendement in verwarming zowel voor woning of kantoor.


Warmtepomp, eenvoud en rendement


Met de warmtepomp is het eenvoudig om een volledige woning uit te rusten met een optimale en zelfs geautomatiseerde klimaatregeling voor alle seizoenen.


Een buitenunit blijft steeds vereist, als kernstuk voor de installatie. De buitenunit kan zelfs tot op grote afstand van de woning geplaatst worden (tot 100 m). Wie zich wenst te beperken tot klimaatregeling voor een gering aantal woonvertrekken – vb. de slaapkamers – kan gebruik maken van de zogeheten ‘multisystemen’, waarbij één buitenunit tot vier binnenunits aankan. Anders dan algemeen verwacht, blijft het verbruik van deze warmtepompen zeer beperkt als gevolg van een hoog rendement: voor 1kW ingegeven elektrische energie, krijgt men 3 tot 6 kW terug in de verwarmingsmodus. Het energieverbruik voor verwarming is zelfs aanzienlijk gunstiger dan met een verwarmingsinstallatie op gas- of stookolie. Bovendien vormt elektriciteit een veel milieuvriendelijker energiebron, zodat de CO2-uitstoot hier veel lager ligt dan bij een directe verbranding.


Bij koeling ligt het rendement van de warmtepompen iets lager. Het energieverbruik van het toestel is onvermijdelijk, maar het gewonnen wooncomfort compenseert dat ruimschoots.


Overigens is een optimale isolatie van de woning een basisvereiste voor elk verwarmingssysteem om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden.


Nieuwbouwwoningen lenen zich bij uitstek voor de integratie van deze warmtepompen met dubbele functionaliteit. Bij renovatieprojecten is een grondige analyse van de situatie noodzakelijk, maar ook daar bestaan slechts weinig beperkingen tegen het toestel.